Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, Beverwijk



Huizenhoog

 

Locatie:  Dokter Brugmanstraat Uitgeest  

Sortering: Leerkleur en rood handvorm waalformaat

Voeg: grijs ietsje terugliggend

Metselaar: Een rondje om

 


Tijdens het opstellen van deze aflevering kreeg ik het heuglijke nieuws via mijn Hyves (http://mureninfo.hyves.nl) dat de muren rubriek alweer 4 jaar jong is en inmiddels 78 afleveringen verder. Op 27 oktober 2004 stond de 1e aflevering in de krant, de muur van de familie Koopman. U kunt het zich niet meer herinneren? Kijk op de site www.muren.info waar u alle eerdere aflevering van deze rubriek kunt terug lezen maar ook meer informatie over muren en stenen tegen komt. Leuk is het om te zien dat de site inmiddels ook bezoekers uit het hele land trekt en wordt gebruikt voor allerlei vragen over stenen en muren
Zoals beloofd bepaald Uitgeest de komende aflevering het beeld van deze rubriek. Dit maal is het de Slimp. Deze in koppenverband gemetselde ronde muur heeft een zeer goede uitstraling. De basiskleur is fris en de rode accenten geven net dat beetje extra, zeker doordat deze rode stenen een ietsje naar voren zijn verwerkt. Vraag die bij een toren als deze opkomt; “hoe hoog kan je in één keer metselen?” Is dat onbeperkt? Voor de stenen zal dit geen enkel probleem zijn. Zou de mortel voor problemen kunnen zorgen? Zou het zo kunnen zijn dat wanneer de mortel niet direct hard is, door het bovenliggende gewicht van de stenen, uiteindelijk de mortel uit de voegen worden gedrukt.  Dat is allemaal niet aan de orde. De verharding van de mortel wordt bepaald door de hardheid/dichtheid van de steen, het weertype, de buiten temperatuur en zelfs de metselaar. De door de metselaar aangemaakte mortel heeft, bij een normale samenstelling, een verwerkingstijd van circa 2 uur. Na deze 2 uur begint de mortel aan te trekken zoals dat heet. Bij gebakken stenen zijn er eigenlijk geen beperkingen wat betreft de hoogte. Wel zal men onder andere bij het gebruik van zwaardere betonstenen grover zand moeten toepassen om de stenen niet te laten drijven bij te veel druk. Wanneer is de mortel dan helemaal uitgehard? Volgens de normen voldoen alle mortels na 28 dagen aan hun eindsterkte. De ene mortel zal een hogere begin waarde hebben dan de andere maar na deze 4 weken zitten ze op de maximale belastbaarheid. Toch goed om te zien dat muren ook in aanraking komt met het 2e perfecte getal. (6, het eerste perfecte getal, staat voor het aantal dagen dat God nodig had om de aarde te schapen en 28 het aantal dagen waarin de maan om de aarde draait.) Vraag die dan opborrelt: “Waarom hebben wij eigenlijk maanden die langer zijn dan 28 dagen?”
Want dan hadden we kunnen zeggen de mortel is in één maand hard, met de huidige maand indeling zouden we bijna altijd een paar dagen liegen. Neem gewoon 13 maanden van 28 dagen zit je al op 364 dagen per jaar. Lekker makkelijk, we zijn dan 10 maanden zwanger, je bent altijd op dezelfde dag in de week jarig, je hebt geen ezelsbruggetje nodig om met je knokkels de lengte van de maanden te bepalen, we krijgen allemaal een dertiende maand van de baas uitbetaald en uiteindelijk houd je nog 1,25 dag per jaar over. De 13e nieuwe maand noemen we de Muur maand en de 1,25 extra dag sparen we op zodat we eens in de 22 jaar een maand extra hebben en deze maand noemen we de Vrij maand omdat we dat allemaal zijn. Het leven kan zo makkelijk zijn. Kwestie van rechtlijnig denken net zoals de metselaar de stenen aan zijn lijn verwerkt.

Cijfer uitstraling: 8+

Foto: Ruud Rozemeijer


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo